Zdroj: http://nasedlovice.hys.cz/fotogalerie/nasedlovicky-kroj-z-19.stoleti  •  Vydáno: 16.11.2016 10:00  •  Autor: JiKo

Násedlovický kroj z 19. století

Násedlovický kroj z 19. století

V letošním hodovém průvodu v Násedlovicích byly k vidění rekonstrukce krojů z 19. století. Jedná se o kroje prostých vdaných násedlovických žen...

Kroje se skládají z košilky s nabíranými rukávy (rukávci) a položeným límcem (krézlem), z vesty (korduly), spodničky, splývavé sukně a zástěry. Délka sukně po kotníky je uzpůsobena používaným kotníčkovým botám. Nebylo totiž slušné ukazovat nohy. Kroj oblékaly vdané ženy a je tedy doplněn čepcem. Výzdoba korduly je prostá a skládá se pouze z kombinací všitých skládaných mašlí a výšivek. Výšivka červenou barvou patří mezi nejstarší výšivky. Později se objevuje také výšivka černá, hnědá, modrá a svatební zelená. K ozdobě se užívaly také výrazné spojovací švy. Výzdoba je doplněna uvázanými mašlemi. Zdobení krajkou či zlatou a stříbrnou výšivkou bylo prostému lidu zapovězeno, bylo určeno jen vrchnosti. Stříbrná paličkovaná krajka se proto ve zdobení krojů objevuje až v druhé polovině 19. století po zrušení poddanství v roce 1848.

Násedlovický kroj z 19. století (Násedlovice - Hody 2016)     Násedlovický kroj z 19. století (Násedlovice - Hody 2016)

Rekonstruované kroje mají košilku a spodničku vyrobenu z plátna a kordulku ze sukna. Zástěra je z taftu a ve středu je sešitá stínkem, což je steh dříve používaný ke spojování jednotlivých dílů oděvu k sobě. Vrchní sukně je sváteční z brokátu, ale typičtější pro období 19. století je spíše ručně tkaný kanafas.

Násedlovický kroj z 19. století (Násedlovice - Hody 2016)     Násedlovický kroj z 19. století (Násedlovice - Hody 2016)

Na rekonstrukci těchto krojů se podílela Hanka Bravencová (šití kroje), Vlaďka Svatošová (šití kordulky), Dagmar Staňková ze Sobůlek (výšivka kordulky), Marie Metelková ze Žarošic (výšivka límce) a Katka Červinková (šití kroje). Krajku ručně háčkovala paní Výstupová ze Ždánic.